Teknoloji

YouTube, “müzisyenleri klonlamak için” büyük hamlesini yaptı

Geçtiğimiz yıl Charli XCX, John Legend ve T-Pain gibi ünlü sanatçıların tarzında müzik üreten bir yapay zeka özelliğini kullanıma sunan YouTube, şimdi de büyük plak şirketlerinden daha fazla müzisyeni “klonlamak” için izin istiyor.

Financial Times’ın aktardığına göre, Google’ın sahibi olduğu video platformu, şarkılarını yapay zeka müzik araçlarını yasal olarak eğitmek üzere lisanslamaları karşılığında Universal Music Group (UMG), Sony Music Entertainment ve Warner Records’a toplu para ödemeyi teklif etti.

YouTube da plak şirketleriyle görüşmeler yaptığını doğruladı. Habere göre platform düzinelerce sanatçıdan müzik lisansı almayı hedefliyor ve bu müzikler YouTube’un bu yıl içinde piyasaya sürmeyi planladığı yeni yapay zeka araçlarını eğitmek için kullanılacak. YouTube’un bu lisanslar için ödemeye razı olduğu ücret ise açıklanmadı, ancak raporda bunların muhtemelen telif temelli düzenlemeler yerine tek seferlik ödemeler olacağı belirtiliyor.

Yine de görünüşe göre YouTube’un işi zor. Zira her halükarda hem sanatçıların hem de onları temsil eden plak şirketlerinin ikna edilmesi gerekecek. Sony Music, yapay zeka şirketlerini içeriklerinin izinsiz kullanımına karşı kapsamlı bir şekilde uyardı. UMG ise yapay zeka tarafından üretilen müziğe karşı yetersiz korumaların lisans görüşmelerinin dağılmasına neden olmasının ardından tüm müzik kataloğunu TikTok ‘tan geçici olarak çekmeye istekli görünüyor.

Ocak ayında, aralarında Billie Eilish, Pearl Jam ve Katy Perry‘nin de bulunduğu 200’den fazla sanatçı da teknoloji şirketlerine “insan sanatçıların haklarını ihlal ettiği ve değersizleştirdiği” gerekçesiyle yapay zekayı kullanmayı bırakmaları çağrısında bulunmuştu.

Bu tartışmaların ardından, Sony, Warner ve Universal gibi plak şirketlerini temsil eden Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği’nin (RIAA), yapay zeka ile müzik üretiminde önde gelen iki şirkete karşı ayrı ayrı telif hakkı ihlali davaları açtığı haberi geldi. Şirketler, Suno ve Udio’dan elde edilen ürünlerin “ses kayıtlarının büyük ölçekte lisanssız kopyalanması” yoluyla üretildiğini iddia ediyor ve RIAA ihlal başına 150.000 dolara kadar tazminat talep ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu